Hvad gør en kaffe på hovedet? » CoffeeGeek

Hver gang jeg rejser uden for mit hjemland, Israel, bliver jeg overrasket over, hvor sværere det bliver at finde god kaffe. Det er selvfølgelig ikke, at god kaffe ikke findes i udlandet; Jeg har gennem mine rejser samlet minder fra specialcaféer og butikker, hvor jeg drak en vidunderlig flad hvid, en læskende espresso, et virkelig perfekt drop. Jeg er vågnet op til den mørkeste og dybeste af stege, der er friskbrygget til mig i en fransk presse på forskellige Bed and Breakfasts, og jeg har også skamløst nydt min andel af åbenlyst søde Starbucks-drinks.

Jeg kan godt lide kaffe, og jeg gør det til et punkt at finde de unikke steder, hvor jeg virkelig kan nyde den. I Israel er der ingen grund til, at jeg ser for godt efter.

Ja, det er mit hjem, så det er ikke så overraskende, at jeg ved, hvor den gode kaffe er. Men Israel har også … ja, så mange caféer overalt. Det er sagen, de er bare … overalt. Og de fleste af dem vil med glæde servere dig en perfekt kop cappuccino (jeg ville ikke gå rundt og stole på hver enkelt af dem). De kan bare ikke kalde det “en cappuccino”.

Hvis du læser CoffeeGeek og nogensinde vil besøge Israel, vil du meget hurtigt lære at bede om en kop “cafe hafuch”. I bogstavelig oversættelse betyder det “kaffe på hovedet”. Der er folk, der vil forsøge at fortælle dig, at der er forskel på en “omvendt kaffe” og en cappuccino, men jeg har lavet nok kaffe på hovedet i mit liv til at vide, at den er bygget op omkring det samme forhold mellem tredjedele – en tredjedel espresso, en tredjedel dampet mælk og et pænt lag skum på toppen. Spørg mig ikke, hvorfor vi ikke bare kalder det en cappuccino, og hvad der præcist er på hovedet ved det, for jeg kan faktisk dykke ned i at undersøge oprindelsen til israelernes brug af udtrykket, og jeg ved ikke, hvornår jeg vil dukker op igen. Alligevel.

Din “cafe hafuch” vil højst sandsynligt blive lavet af en barista, hvis hovedoptræden er deres universitetsgrad, men det er charmen ved israelsk kaffekultur: Som 16-årig begyndte jeg at arbejde som barista, og før jeg vidste noget om dette liv eller dette verden, kendte jeg ritualet med at trække en espresso-shot, skumme et silkeblødt lag mælk (vi drikker vores cappuccinoer våde her omkring) og genkende i hånden, når jeg dampede mælken til den perfekte temperatur, aldrig over 145F. Jeg styrkede min højre arm ved at banke mælkekanden på disken og lærte glæden ved detaljer ved at forme et hjerte ud af min forsigtige hældning. Kort sagt er kaffekulturen i Israel, hvor specialitet møder hverdagen.

Charmen bliver dog altid brudt af de kunder med anmodninger om personlig tilpasning, som måske får dig til at ønske at trække dit hår ud og fortælle dem, at det er sådan, du ødelægger din kaffe. Det er til et andet indlæg. For nu er jeg spændt på at have mine yndlingscaféer åbne til at sidde igen, for der er ikke noget som at skrive, der er drevet af en masse omvendte kaffer.


Michael Elias er en forfatter af prosa, poesi, skuespil og alt derimellem. De opretholder deres kreativitet ved hjælp af deres franske presse og investerer den mest i at skrive om queerkultur. Bylines i Catapult Magazine, Jewish News Detroit og mere.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *